Den psykokociale model

– Sådan opstår dine tanker, følelser og adfærd

Det er aldrig for sent – at få en lykkelig barndom” – en titel på en bog, men også hele essensen af, at du kan få et harmonisk liv; uanset din opvækstforhold. Og det er absolut en tese, mine over 20 års erfaring som psykoterapeut har givet mig bekræftelse af. I den Kognitive terapi er ’Den psykosociale model’ en grundsten i processen der gør ”os til os”…

 

Hvordan bliver du – til DIG?

Vi er alle en cocktail af hhv. fars og mors gener i kombination med det miljø vi vokser op i. Men man ved nu, at de også kan påvirkes efter fødslen. Det kaldes ’epi-genitik’ og er et relativt nyt forskningsområde. Er man ikke lige forsker; så har DRTV en særdeles glimrende dokumentar ”Den farlige arv” på 4 afsnit – om en forsker der gennemgår en både mental og genetisk udredning efter et barndoms traume. Rasende interessant – hvis du spørger mig ;o), men den psykosociale model, er god at kende til – også selv om man ikke gider nørde.

 

 

ModellenDen psykosociale model - en illustration af hvordan vores overbevisninger dannes

I den psykosociale model, har vi øverst ’Arv’ (dine gener) og ’Miljø’ (din opvækst, dine forældres forælderevne – eller mangel på samme, dine kammeraters og pædagogers /lærers indflydelse, dine oplevelser, sejre og nederlag – og ikke mindst: din egen fortolkning af det der er sket.

Blandingen af ’Arv’ og ’Miljø’ bliver til din ’Model af verden’: det filter, som du ser verden igennem*)
I den kognitive tilgang hedder ’modellen af verden’: ’Skemata’.

‘Skemata’ er summen af ALT vi har: oplevet, tænkt, erfaret og fortolket.

 

Ud af ovenstående, danner vi vores ’Leveregler’ (vores overbevisninger). Vores overbevisninger dannes ud fra det vi hører, ser og oplever – og fortolker.
Se på ordene overbevisning’ – det er altså en ubevidst fortolkning, som du har ophævet til ”fakta”.

Vores hjerne er “doven”. Den elsker gentagelser og netop leveregler / overbevisninger, har til formål at skabe et overblik, “uden at skulle tænke forfra” hver gang den kommer ud for ‘samme’ eller ‘lignende’ situationer.

Heraf dannes vores – ubevidste – ‘automat reaktioner’.
I den psykosociale model handler det om vores automatreaktion, når en kritisk situation opstår (fx en konflikt). Stikker du af – tager du en konfrontation – eller bliver du handlingslammet?

At b live bevidst om sine automatreaktioner, er første skridt til, at ændre på dem… for måske er de ikke lige så relevante, som da du var 4…

 

Et eksempel (en af mine egne overbevisninger)

  • Man har lige fået kørekort, og en rød bil overholder ikke sin højre vigepligt. Det er liige ved at gå galt. UPS!  ”man gør nok klogt i at holde øje med røde biler”.
  • Et år senere holder man for rødt i et flersporet kryds. Alle holder pænt og venter, da en ældre herre med blød hat i en rød Volvo køre over, som var der grønt – ”WhAt! Er de der køre røde biler galninge?”

 

  • Måneder senere er der en rød bil, der overhaler indenom og konstant krydser spor, på motorvejen: ”OK! Røde biler er farlige!!!”. Fra nu af holder du helt ubevidst øje med de røde biler.
    Der er skabt en overbevisning.

 

  • Er den leveregel / overbevisning så sand?
    NEJ! Jeg kender en en meget ordentlig bilist, i en rød bil. Men det ændrer ikke ved den (ubevidste) overbevisning der er skabt: for at passe på dig.

 

Skabes som beskyttelse

Overbevisninger skabes altid med et formål; at passe på dig! Psykisk, så vel som, fysisk.

Nogle gange “flytter de bare ind” og bliver til den reaktion, der virkede som 4. årig – selv om du som ung / voksen, ville reagere helt anderledes… Den sidder bare fast – og du reagerer inden du når at tænke…

Det er netop dét, der af og til skaber problemer…

*)   Om hvordan vi bliver os: Læs mere i blog indlægget ’Modellen af verden – forstå andre – og dig selv’ Læs mere  HER
**) Om overbevisninger – de der støtter og de der begrænser – og hvordan du bliver (endnu) stærkere: i blog indlægget: ’Begrænser du dig – om Overbevisninger’. Læs mere HER

 

 

Den Kognitive diamant

Alt det ovenstående lægger grunden til din reaktion, når der indtræffer en situation; glædelig så vel som kritisk.

En hvilken som helst tanke skaber en følelse; positiv eller negativ.
En hvilken som helst følelse, skaber en kropslig reaktion; behagelig eller stressende.
En hvilken som helst kropslig reaktion, skaber en (øjeblikkelig) adfærd.
Den reaktions kæde, kaldes ’Den kognitive diamant’.

Når jeg startede denne blokpost med tesen: Det er aldrig for sent at få en lykkelig barndom – så er det fordi, at det er muligt at ”redigere” i de grundantagelser der er skabt i det ubevidste.

Det kan især være en god idé at få kigget på dem – hvis du igen og igen oplever dig selv, have en reaktion på en situation, som ikke er hensigtsmæssig. Det kan være med fx: vrede, ked-af-det-hed, angst, fobier, lammelse eller flugt.

 

Du er velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende snak

KH
Tville